Свіжа ароматна випічка доповнює раціон дітей різного віку. Нею так приємно посмакувати після поживного обуду, або в якості перекусу між основними прийомами їжі.
Приготуйте запашну рум’яну ватрушку з кисломолочним сиром. Будинок поволі наповнить тонкий ванільно-вершковий аромат. А як будете смакувати, пухке тісто, солодко-кисленька соковита начинка мимоволі змусять заплющити очі від задоволення. Це надзвичайно смачно!
Що знадобиться для приготування 10 ватрушок?
Для тіста:
- Борошно пшеничне в/г – 250 г
- Цукор-пісок – 13 г
- Масло вершкове – 11 г
- Яйця курячі столові – 0,5 шт.
- Дріжджі пресовані – 7 г
- Сіль – 4 г (1 неповна ч. л.)
- Вода – 100г
- Борошноно пшеничне на підпил – 10 г
Для начинки:
- Сир кисломолочний 9% — 160 г
- Яйця курячі столові – 0,5 шт.
- Цукор-пісок – 18 г
- Борошно пшеничне в/г – 8 г
- Масло вершкове – 8 г
- Цукор ванільний – 0,5 ч. л.
Також знадобиться пів курячого яйця для змащення ватрушок та трошки олії для змащення листа перед випіканням.
Як приготувати тісто
1. Дріжджове тісто слід готувати опарним способом. Влийте в діжу підігріту до t°=35-40°С воду (60-70% від загальної кількості рідини), додайте розведені в теплій воді і проціджені дріжджі, просіяне борошно (35-60%) і перемішайте до однорідної маси. Поверхню опари притрусіть борошном, діжу закрийте кришкою і залиште для бродіння при t = 35 — 40° С на 2,5 — 3 години.
2. Коли опара збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази і почне осідати, додайте рідину, що залишилась з розчиненими в ній сіллю і цукром, підготовлені яйця. Все ретельно перемішайте, додайте просіяне борошно, що залишилось, і замісить тісто. Перед закінченням замісу додайте розтоплене вершкове масло.
3. Закрийте діжу кришкою і залиште на 2-2,5 години для бродіння, тісто обминають 2-3 рази.
Приготування фаршу з кисломолочного сиру.
1. Протріть сир через сито аби надати йому однорідної консистенції. Додайте яйця, борошно, цукор, масло вершкове, ванільний цукор і ретельно перемішайте.
Тепер можна приступати до формування ватрушок
1. Із тіста сформуйте невеличкі кульки і покладіть їх на лист, змащений олією рослинною, для розстійки. Зробіть посередині кожної кульки поглиблення і заповніть його сирною начинкою.
2. Після повної розстійки змастіть ватрушки яйцями і випікайте у заздалегідь розігрітій духовці при t 230-240° С 10-12 хвилин.
Характеристики готових виробів
Зовнішній вигляд — форма правильна кругла, краї гладкі, фарш розміщений посередині виробу, поверхня глянцева змащена яйцями.
Колір — від золотистого до світло-коричневого, на розрізі — світлий.
Консистенція — основи — еластична, пружна, пишна, з рівномірно розвиненою пористістю, фаршу — м’яка, однорідна.
Смак, запах — свіжоспеченого виробу в поєднанні з сиром кисломолочним.
1 ватрушка, вагою 50 г містить:
- білки — 6
- жири – 4
- вуглеводи – 23
- енергетична цінність – 131 ккал
Смакуйте із задоволенням!