Плов — дуже старовинна страва. Важко сказати, хто і коли його придумав, проте підтвердженим фактом є те, що їли варений рис з м’ясом і спеціями ще в Стародавній Персії.

Літописи навіть зберегли красиві легенди. Так, за однією з них, страва була такою ситною і корисною, що лікар і філософ Ібн Сіна (або Авіценна, як його називали на Заході) прописував її як ліки! Зокрема зберігся опис випадку з юнаком, сином правителя міста Бухари: молодик закохався в дочку ремісника і мучився від того, що боявся розповісти про свої почуття. Коли юнак зовсім втратив апетит і сон, до нього запросили Ібн Сину: той, швидко зрозумівши, в чому справа, почав перераховувати райони міста, прослуховуючи пульс юнака. Серце забилось сильніше, коли лікар назвав район, де жила дівчина. Потім «хворому» стали називати імена людей, які проживають в цьому районі. Так Ібн Сіна дізнався, хто його обраниця. Закінчилася справа для молодого закоханого відмінно: лікар прописав щотижня приймати блюдо «Палош ов», поки не відновляться сили, а потім одружитися.

Що ж за страва «Палош ов»? Саме вона дійшла до нас під назвою «плов». Названо було страву за першими літерами перських назв складових: П (піёз) — цибуля, А (аёз) — морква, Л (лахму) — м’ясо, О (оліо) — жир, Ш (шали) — рис, О (про) — вода, В (вет) — сіль.

В меню на 2020 рік для дитячих садочків Дніпра представлений плов с курячим філе. Соковитий, розсипчастий дуже смачний. Як приготувати страву дивіться за посиланням.

Допоможіть покращити процес
організації харчування