Гречана каша вважається однією з найкорисніших серед багатьох інших. В ній міститься в кілька разів більше, ніж в інших крупах, таких мікроелементів, як залізо, фосфор, мідь, кальцій, калій, магній, цинк. Гречка також багата на вітамінами групи В (В1, В2, РР і в тому числі В9 (фолієва кислота)). За змістом незамінних амінокислот (всього їх 18) гречаний білок наближається до продуктів тваринного походження.
Спробуйте приготувати гречану кашу за рецептом з меню на 2020 рік для шкіл. Це дуже смачно і, до того ж, корисно!
Для приготування 10 порцій каші знадобиться
- Крупа гречана (ядриця підсмажена) – 350 г
- Масло вершкове для заправки каші – 20 г
- Морква – 160 г
- Цибуля ріпчаста – 90 г
- Олія рослинна – 4 г
- Сіль – 2 ч. л.
- Вода – 670 г
Як готувати
1. Цибулю ріпчасту наріжте дрібними кубиками, моркву подрібніть на тертці.
2. Цибулю пасеруйте на рослинній олії за t= 100ºС протягом 5 хвилин. Додайте моркву і пасеруйте до готовності.
3. Гречану крупу переберіть, промийте у теплій воді, видаліть сторонні домішки. Підготовлену крупу покладіть у киплячу підсолену воду. Порожнисті зерна, що спливли, видаліть. Варіть кашу за помірного нагріву та при періодичному помішуванні до загустіння. Потім посуд щільно накрийте кришкою, зменшить нагрів і залиште для упрівання каші до готовності.
4. У готову кашу додайте спасеровані овочі, прокип’ячене (1-2 хвилини) вершкове масло, ретельно перемішайте і прогрійте.
Характеристики готової страви
Зовнішній вигляд — зерна крупи цілі, добре набухлі, легко розділяються.; пасерована цибуля і морква розподілені рівномірно.
Колір крупи — світло — коричневий, з вкрапленням помаранчевої моркви.
Консистенція — розсипчаста.
Смак та запах — каші гречаної з цибулею та морквою, з присмаком масла вершкового.
1 порція каші (100 г) містить
- білки – 5
- жири – 7
- вуглеводи – 25
- енергетична цінність – 181 ккал
Смачного!