Меню сніданків для учнів шкіл м. Дніпра різноманітне та збалансоване. Представлені страви діти їдять із задоволенням. Пропонуємо батькам приготувати один з найпопулярніших гарнірів.
Гратен картопляний запечений з відварної або обсмаженої картоплі
Що знадобиться для приготування 1 порції
- Картопля — 300 г
- Цибуля ріпчаста – 40 г
- Яйця курячі – 1 шт.
- Рослинна олія – 2-3 ст. л
- Сіль – за смаком
Технологія приготування
1. Підготувати картоплю – промити під холодною проточною водою, очистити та ще раз промити, нарізати на зручні невеличкі шматочки
2. Відварити картоплю у достатній кількості води (або злегка обсмажити на пательні у невеликій кількості олії, постійно помішуючи)
3. Очистити та нарізати півкільцями цибулю. Пасерувати на пательні з рослинно олією протягом 5-10 хвилин.
4. Відварену (або обсмажену) картоплю обережно об’єднати з цибулею. Перемішати
5. Яйце з сіллю збити виделкою або вінчиком до однорідності
6. Викласти овочі на деко рівномірним шаром. Залити яєчною сумішшю
Товщина шару всіх продуктів не повинна перевищувати 3 см. Запікають страву у духовій шафі за tº = 180 — 200ºC до появи на поверхні рум’яної скоринки, приблизно 10-15 хвилин.
Перед подачею гратен нарізають на шматочки акуратної форми. Подають при tº = 60-65ºC
Характеристики готової страви
Зовнішній вигляд — акуратні порційні шматочки, поверхня рівномірно зарум’янена
Колір — скоринки золотисто-жовтий або світло-коричневий , на розрізі — кремовий з жовтим вкрапленням яєць та пасерованої цибулі
Консистенція — м’яка, в міру щільна
Смак, запах — свіжоспеченої картоплі, з присмаком яєць, в міру солоний
1 порція (100 г) гратену містить:
- білки — 5,78
- жири — 9,26
- вуглеводи — 32,07
- енергетична цінність – 235 ккал
Смачного!