Картопля, запечена в молочному соусі з цибулею та сиром – соковита, ароматна страва з ніжним смаком та апетитною золотистою скоринкою. У дитячих садках Дніпра її готують неперевершено!

Спробуйте і ви зробити цю страву за рецептом, який використовують наші кухарі.

Для приготування 10 порцій запеченої картоплі знадобиться:

  • Картопля – 990 г;
  • Цибуля ріпчаста – 190 г;
  • Олія рослинна – 220 г;
  • Молоко – 250 г;
  • Вода – 250 г;
  • Масло вершкове – 64 г;
  • Борошно пшеничне в/г – 44 г;
  • Сир твердий «Російський» – 20 г;
  • Сіль – 2 ч. л.

Як готувати

1. Добре промиту, почищену картоплю нарізати кубиками, залити гарячою водою, додати 1 ч. л. солі та відварити під кришкою за слабкого кипіння до готовності 20-30 хв. Воду злити, картоплю підсушити за слабкого нагрівання протягом 3-5 хв.

2. Відварену картоплю викласти на лист, змащений олією.

3. Ріпчасту цибулю почистити, помити, нарізати соломкою та пасерувати за t=100ºC протягом 5-10хв.

4. Пасеровану цибулю змішати з молочним соусом та залити картоплю, посипати натертим сиром, збризнути вершковим маслом. Товщина шару всіх продуктів не більше 3 см. Запікати страву в духовій шафі за tº=220-250ºC 10-15 хвилин, до готовності та появи на поверхні рум’яної скоринки.

Приготування молочного соусу:

Просіяне борошно (шар не більше 5 см) нагріти на сковороді, помішуючи, за t=110-120°С до світло-жовтого кольору. Потім охолодити до t=60-70°С та розтерти із розтопленим вершковим маслом, розводячи гарячим молоком до однорідної маси. Додати гарячу воду і, постійно помішуючи, варити за слабкого кипіння 7-10 хв. Наприкінці приготування соус посолити. Готовий соус процідити та довести до кипіння (1-2 хв.).

Характеристики готової страви

Зовнішній вигляд — акуратно нарізані порційні шматки, поверхня, рівномірно зарум’янена.

Колір — скоринки золотисто-жовтий або світло-коричневий , на розрізі — кремовий

з вкрапленням пасерованої цибулі.

Консистенція — м’яка, помірно щільна.

Смак, запах — свіжоспеченої картоплі, в міру солоний, з присмаком молока та цибулі.

1 порція запеченої картоплі (120 г) містить:

  • Білки – 4
  • Жири — 8,6
  • Вуглеводи – 24
  • Енергетична цінність – 192 ккал

Смачного!

Допоможіть покращити процес
організації харчування