Історія страви почалась у XVII столітті в історичному регіоні Франції Дофіне, який належав спадкоємцям французького престолу, Дофінам. Вже скоро, з поширенням бульби у Європі, картоплю в вершках і з запеченою скоринкою подавали в кожному більш-менш пристойному французькому закладі харчування.
Перша офіційна згадка про страву належить до часів Французької революції. 12 липня 1788 Шарль-Анрі, генерал-лейтенант Дофіне, накрив стіл для муніципальних службовців міста Гап. І на столі стояв картопляний гратен.

Традиційно гратен готувався з картоплі, сметани, молока і мускатного горіха. Наразі ця страва французької кухні відома в усьому світі і подобається багатьом, тому варіацій рецептів безліч.
Приготуйте картопляний гратен за рецептом за посиланням.

Це дуже смачно!

Допоможіть покращити процес
організації харчування