Щодо змін, які внесені в двотижневі меню для вихованців закладів  дошкільної освіти та учнів загальноосвітніх шкіл м. Дніпра  на 2020 рік

 22 жовтня 2019 року міським головою було підписано розпорядження № 1711-р «Про внесення змін до розпорядження від 16 серпня 2018р. № 1097-р «Про створення робочої групи з питань розробки меню для дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти м. Дніпра».

До складу робочої групи включені: директор департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради — голова робочої групи, провідний спеціаліст фінансового  відділу централізованої бухгалтерії при  департаменті гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради — заступник голови робочої групи, завідувач сектору соціального захисту відділу освітньої діяльності упраління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради – секретар робочої групи.

Члени робочої групи: завідувачі КЗО «ДНЗ (ясла-садок) №139, 219, 145, директора  КЗО «Середня загальноосвітня школа №15, 69» Дніпропетровської міської ради, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дніпропетровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, голова батьківської ради при міському голові, експерт, лікар за кваліфікацією, експерт, інженер-технолог за кваліфікацією, завідувач відділення дитячої алергології КЗ «Дніпропетровська міська клінічна лікарня №5 лікар-алерголог вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії гастроентерологічного відділення КЗ «Дніпропетровська міська клінічна лікарня №2, завідувач інформаційно-аналітчним відділом Комунального некомерційного підприємства «Дніпропетровськицй центр первинної медико-санітарноїдопомоги №10» Дніпропетровської міської ради, лікар-педіатр вищої категорії.

На засіданні Педагогічної ради при міському голові було ухвалено рішення щодо внесення змін до меню 2020 року.

Робоча група ретельно вивчила всі зауваження, побажання, які надходили протягом року від батьків, вчителів шкіл, вихователів дитячих садків, самих учнів, щодо асортименту страв та напоїв, які включені до десятиденного меню 2019 року, та внесла зміни до меню 2020 року.

Зміни, які внесені в меню для ДНЗ:

  • рибне суфле замінили на котлети рибні;
  • сік томатний – на чай з цукром;
  • суп молочний з пшоном – на суп молочний з крупою рисовою;
  • кисіль молочний, кисіль з фруктів – на компот зі свіжих та заморожених фруктів;
  • печиво промислового виробництва – на борошняні вироби власного виробництва;
  • гречані макарони – на макаронні вироби з борошна пшеничного;
  • котлети з яловичини запечені з молочним соусом та твердим сиром – на зрази з яловичини січені з маслом вершковим.

Окрім того, деякі страви включені в меню разом з іншими стравами через «або».

  • пюре картопляне або рагу овочеве;
  • пюре картопляне або капуста, тушкована з картоплею;
  • каша пшоняна з гарбузом або з морквою з маслом вершковим, або суп молочний з пшоном;
  • овочі натуральні або салат з овочів;
  • запіканка картопляна з курячим м’ясом або котлети січені з курячого м’яса, пюре картопляне або рагу овочеве;
  • оладки (на молоці) з повидлом або млинці (на молоці) з повидлом.

Додали до меню:

  • кашу гречану розсипчасту з овочами.

Зменшили кількість страв, які подаються з соусом.

Зміни, які внесені в меню для загальноосвітніх шкіл:

  • гречані макарони замінили на макаронні вироби з борошна пшеничного;
  • рибні котлети – на биточки рибні або рибу, тушковану в томаті з овочами;
  • голубці ліниві – на запіканку сирну;
  • котлети «Сонечко» – змінили технологію приготування;
  • кисіль з фруктів – на компот зі свіжих та заморожених фруктів.

Окрім того, деякі страви включені в меню разом з іншими стравами через «або».

  • рагу овочеве або капуста, тушкована з картоплею;
  • гратен картопляний або рагу овочеве;
  • овочі натуральні або салат з овочів;
  • пюре картопляне з морквою або пюре картопляне, або рагу овочеве;
  • картопля, запечена по-селянськи бо капуста, тушкована з картоплею;

Десятиденні меню, які розробила робоча група, відповідають вимогам нормативно-правових актів, розраховані по фізіологічним нормам і енергії згідно з вимогами Наказу МОЗ України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення  України в основних харчових речовинах і енергії» від 03.09.2017р. №1073.

На всі страви, які входять в меню, розроблені технологічні карти відповідно з вимогами нормативної документації, а саме: в картках детально описана технологія приготування страв із зазначенням температури, часу термічної обробки кожного продукту, термін зберігання та правила подачі готових страв, характеристика готових страв, фізіологічні показники страв та інша необхідна корисна інформація.

Меню є обов’язковими для виконання в усіх школах та дитячих садках м. Дніпро.

Сподобалося? Тисніть лайк. Розкажіть друзям:
Дивіться також:
Користь баклажанів в харчуванні дитини
Користь баклажанів в харчуванні дитини
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я