Літо — чудова пора для поповнення вітамінного запасу дітей за рахунок свіжих листкових овочів. Адже вони багаті на вітаміни і мікроелементи, містять незначну кількість вуглеводів і багато клітковини. Тож, якими листковими овочами можна похрумтіти дитині влітку з користю?

  • Рукола

Є джерелом бета-каротину (вітамін А), вітамінів групи В, вітамінів Е, С. 100 грам руколи покривають добову норму у вітаміні К. А ще в ній містяться: цинк, селен, марганець, залізо, фосфор і натрій. Рукола зміцнює імунітет і кісткову тканину, нормалізує обмінні процеси в організмі, покращує травлення і зміцнює нервову систему.

  • Айсберг

Містить фолієву кислоту, холін, вітаміни С, В, К і А, а ще натрій, магній, фосфор, калій, кальцій, мідь. Завдяки значному вмісту клітковини і харчових волокон салат Айсберг регулює обмін речовин в організмі, покращуючи кишкову перистальтику. Овоч поліпшує складу крові, а завдяки вмісту фолієвої кислоти сприяє зміцненню нервової системи.

  • Пекінська капуста або китайський салат

Багата на харчові волокна. Містить вітаміни групи В, С, Н, а ще А і К, які виробляють родопсин – речовину, що відповідає за зір в темний час доби, благотворно впливає на згортання крові. З мінеральних речовин у пекінській капусті містяться: калій, фосфор, магній, залізо, натрій, калій, кальцій. Овоч вважається гіпоалергенним. В його складі є речовина, яка має м’яку протиалергічну дію. Звичайно ж, для лікування існуючої алергії цього недостатньо, але вистачає для того, щоб нейтралізувати алергени, які надходять в організм.

  • Шпинат

Містить вітаміни: К, Е, РР, С, В, А, а також мікроелементи: цинк, селен, магній, мідь, йод. Шпинат — рекордсмен за вмістом калію, заліза і марганцю. Завдяки своєму складу він сприятливо діє на весь організм. Високий вміст клітковини посилює перистальтику кишечника.

  • Батавия

Один з найдоступніших і найпоширеніших салатів на нашому столі. Містить не менше вітаміну С, ніж усім відомий лимон. У хімічному складі салату Батавия є аскорбінова кислота, вітаміни А, РР, Е, бета-каротин і фолієва кислота. Також присутні такі мінеральні речовини як: калій, кальцій, магній, фосфор, натрій і залізо.

❗️Увага! Будь-яку зелень, перед тим як запропонувати дитині, потрібно добре промивати, спочатку під проточною, а потім кип’яченою водою. Зірвану зелень слід зберігати в холодильнику не більше 2 діб.
Перш ніж вводити в раціон дитини ті чи інші листкові овочі варто проконсультуватися з педіатром і алергологом.

Сподобалося? Тисніть лайк. Розкажіть друзям:
Дивіться також:
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я
Про користь слив у дитячому харчуванні
Про користь слив у дитячому харчуванні