Щадні технології приготування у садочках Дніпра: максимум користі та смаку

Батьки завжди турбуються про здоров’я дитини, намагаючись зробити її харчування корисним, поживним, якісним. Таким, що забезпечує підростаючий організм всіма необхідними речовинами, сприяє повноцінному розвитку та не шкодить здоров’ю. Дома контролювати раціон дитини легко. Та чи можна довіряти харчуванню в школі чи дитячому садку і бути спокійним? Так. Сучасні технології і принципи організації громадського харчування не стоять на місці. В світі набув популярності тренд вживання здорової їжі, що готується з якісних продуктів із застосуванням сприятливих (щадних) технологій. Організація комплексного харчування в дошкільних навчальних закладах Дніпра діє за тими ж принципами. Серед технологій приготування їжі переважають:

  • Відварювання

Один з найбільш правильних способів приготування з точки зору дієтології. За умови дотримання певних правил, дозволяє зберегти в продуктах харчування більше корисних речовин, зокрема мікроелементи. Відварювання зменшує кількість вітамінів, але лише на 10-30%, що не є критичнім. Тим більше, що меню 2020 для дошкільних навчальних закладів містить в достатній кількості свіжі овочі та фрукти по сезону – натуральні або в складі вітамінних салатів. Цього достатньо, щоб не навантажувати шлунково-кишковий тракт і отримати необхідну кількість вітамінів.

Багато овочів, таких як капуста, морква, перець, кабачки, показують великий вміст каротиноїдів тільки після варіння. Наприклад, бета-каротин, на який так багата морква, вивільняється тільки в процесі теплової обробки, зокрема тушкування або варіння.

Метод відварювання у дошкільних навчальних закладах міста Дніпра, використовується для приготування перших страв та різноманітних гарнірів.

  • Припускання

Даний спосіб теплової обробки також належить до дієтичних. Страви готуються у невеликій кількості води або у власному соку. Припускання дозволяє зберегти максимум вітамінів та корисних речовин, тому усі страви виходять смачними, корисними, привабливими зовні, зберігають притаманний приємний аромат.

Методом припускання для дітей готуються страви з овочів, риби та м’яса. Наприклад, рибні кнелі, які виходять особливо ніжними завдяки вибиванню котлетної маси та додаванню молока і курячих яєць. Сформовані фрикадельки з яловичини припускають на деко, змащеному вершковим маслом у невеликій кількості води. Перед подачею страву заправляють розтопленим вершковим маслом.

  • Запікання

Не тільки один з найдавніших способів приготування але й найкорисніший. Запікання зберігає в продуктах максимальну кількість вітамінів і корисних властивостей. До того ж, страви набувають привабливого зовнішнього вигляду завдяки апетитній рум’яній скоринці.

В меню дошкільних навчальних закладів міста Дніпра представлені різноманітні запечені страви: ліниві голубці, картопля запечена в молочному соусі з цибулею із сирною скоринкою, омлет, сирна запіканка, бабка з яблук або запечені яблука тощо.

Котлети січені з курячого м’яса – ще одна запечена страва, що вмить зникає з тарілок дітлахів. Готуються з м’ясного фаршу, з додаванням молока та білого хліба. Для надання пишності котлетну масу два рази пропускають через м’ясорубку та вибивають упродовж кількох хвилин. Сформовані котлетки панірують у сухарях і злегка обсмажують, а потім запікають на деко, змащеному олією, до золотавої скоринки. Так котлетки з курячого м’яса виходять пухкими, соковитими, ароматними, апетитними на вигляд.

  • Тушкування

Тушковані страви легше засвоюються організмом. Калорійність таких страв менша за рахунок того, що в процесі приготування використовується не виключно жир, як під час смаження, а вода, сметана, томатна паста, різноманітні соуси.

Прикладами таких страв, представлених в меню дошкільних навчальних закладів міста Дніпра є рагу з овочів, тушкована капуста, печеня по-домашньому, печінкові оладки, тушковані в молоці.

Саме організоване комплексне харчування надає впевненість у якості страв. Адже кожна страва готується по технологічним картам, з дотриманням санітарних норм, рекомендацій дієтологів, вимог чинного законодавства та досліджень Українського науково-дослідного інституту харчування.

Батьки можуть бути впевнені, що дитина харчується у садочку різноманітно, смачно, корисно. Правильно приготовані страви зберігають максимум корисних властивостей, мають чудовий смак та аромат.

Сподобалося? Тисніть лайк. Розкажіть друзям:
Дивіться також:
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Кулінарна історія серпня: цікаві події
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я
Ароматні та соковиті яблука – для задоволення і здоров’я
Про користь слив у дитячому харчуванні
Про користь слив у дитячому харчуванні