У багатьох дітей груша є найулюбленішим смаколиком. Вона ароматна, солодка, соковита. Але груші не тільки смачні, вони ще й корисні як в натуральному вигляді, так і в складі різноманітних страв. Також вони практично повністю зберігають всі поживні властивості в процесі сушіння. Тож груші можна впевнено заготовлювати на зиму в якості корисного снеку. М’якоть стиглих плодів має ніжну текстуру, легко засвоюється і рідко викликає алергію.
Груші містять:
- вітаміни груп Р, А, В, С, Е, Н, К — бета-каротин, тіамін, фолієву кислоту, біотин, піридоксин, рибофлавін, филлохинон і т.ін.
- макроелементи — хлор, фосфор, сірку, кальцій, магній, натрій, калій
- мікроелементи — цинк, йод, мідь, молібден, залізо, марганець, селен, фтор, бор, ванадій, кремній, кобальт, нікель, рубідій
- флавоноїди — кверцетин, рутин, ксілозід
- летючі компоненти — ефіри, карбонільні з’єднання
- аскорбінові, оксикоричні амінокислоти — аргінін, валін, триптофан, цистин, гліцин та інші
- ліпіди — жирні поліненасичені і мононенасичені кислоти, насичені жирні кислоти, фітостероли
Груша надає оздоровчий ефект як певним системам організму, так і позитивно впливає на його стан в цілому, а саме:
1. відновлює функції підшлункової залози — велика кількість фруктози не вимагає наявності інсуліну для засвоєння, тому грушу можна вживати при ожирінні та навіть цукровому діабеті;
2. зміцнює серцевий м’яз, судини — високий вміст калію сприяє нормалізації серцевого ритму, покращує еластичність стінок судин;
3. нормалізує обмінні процеси, прискорює метаболізм;
4. покращує роботу печінки та нирок;
5. виводить шлаки та токсини з організму;
6. зміцнює імунну систему, усуває стан підвищеної стомлюваності;
7. відновлює тканини організму, має антимікробну дію;
8. нормалізує процеси кровотворення — за рахунок фолієвої кислоти, яка сприяє формуванню клітин крові і дуже корисна для дітей.
Груша належить до групи продуктів з низьким ступенем алергенності. І все ж таки, перш ніж запропонувати грушу дитині вперше, проконсультуйтесь з педіатром та алергологом.