Сезон баклажанів в розпалі. З липня по вересень вони набувають найбільшої користі та стають складовою багатьох смачних страв. З баклажанів готують запіканки, рагу, ікру, рататуй, супи, різноманітні гарніри й навіть варення. Розповідаємо про користь баклажанів для дітей з огляду на їхній склад.

  • Калій і магній забезпечують нормальну роботу серця, ритмічність його скорочень.
  • Мідь необхідна для синтезу багатьох ферментів, які беруть участь в розщепленні поживних речовин. Вона важлива для формування скелета, серця і судин; допомагає насичувати кров киснем.
  • Молібден активізує ферменти для розщеплення білків, амінокислот та інших речовин.
  • Рослинний пігмент антоціан – корисний для серця.
  • Вітаміни та мінерали, що входять до складу баклажанів, впливають на кровотворення, синтез гемоглобіну та еритроцитів. Баклажани містять вітаміни: Е, А, РР, С, групи В (тіамін, рибоксин, ніацин, фолієву кислоту, пантотенову кислоту).
  • Фітонутрієнти, або природні антиоксиданти, допомагають очистити печінку і організм в цілому від шлаків, токсичних речовин, нейтралізують вільні радикали, захищають організм дитини від утворення злоякісних клітин.
  • Харчові волокна стимулюють процес травлення, покращують роботу кишківника, допомагають впоратися зі здуттям живота і нормалізувати процес випорожнення.
  • Мікроелементи баклажанів (натрій, калій) допомагають підтримати водно-електролітний баланс в організмі.
  • Вітаміни групи В сприяють розвитку і нормальному функціонуванню центральної нервової системи. Вони також поліпшують настрій, пам’ять і концентрацію уваги, допомагають впоратися зі стресом.
  • Насунін є потужним антиоксидантом, що захищає мембрани клітин від пошкодження, а ліпіди (жири) в мембранах клітин мозку від руйнівного впливу вільних радикалів.
  • Нутрієнти активізують інсулін, нормалізуючи тим самим рівень цукру в крові.

Вживання баклажанів допомагає в розвитку і зміцненні кістяка, відновленні хрящової тканини при дисплазії і травмах.

Примітно, що корисні властивості овочу в повному обсязі зберігаються і після висушування або заморожування.

Користь баклажана для дитини — неоціненна, проте вводити його в раціон треба з обережністю. Овоч містить соланін, кількість якого збільшується в міру дозрівання плода. Висока концентрація цієї речовини може негативно відбитися на самопочутті дитини. Для вживання в їжу слід обирати молоді плоди з ніжною шкіркою і світлим м’якушем, без виражено розвиненого насіння.

❗️Перед тим як запропонувати страви з баклажанів дитині вперше проконсультуйтесь з педіатром та алергологом.

Сподобалося? Тисніть лайк. Розкажіть друзям:
Дивіться також:
Йогурт з гранолою — підвищуємо імунітет смачно!
Йогурт з гранолою — підвищуємо імунітет смачно!
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Читайте цікаві новини у нашому Telegram!
Яблучно-морквяний фреш для підвищення імунітету дитини
Яблучно-морквяний фреш для підвищення імунітету дитини
Другі сніданки для зміцнення імунітету діток у ДНЗ №310
Другі сніданки для зміцнення імунітету діток у ДНЗ №310