Так чим відрізняється зима від літа в тарілці? Як годувати дитину в вихідний / святковий день? Як планувати харчування взимку? І що може бути «не так взимку» з дітьми?
Такі питання мабуть з’являються у кожного з батьків, коли наступає зимовий період. Що ж робити, тим більше, якщо:
- Взимку діти витрачають більше енергії, а відповідно калорій, і їсти повинні більш калорійну їжу, і взимку це нормально
- Менше сонця, а відповідно, вітаміну Д
- Діти менше гуляють на свіжому повітрі, і взагалі менше рухаються
- Вибір сезонних овочів в рази менше, ніж влітку
- Діти взимку більш схильні до вірусних атак
Ось поради, які допоможуть вашій дитині бути активною та здоровою, а батькам спокійними взимку:
- Легко відновлювати організм і заряджати енергією допоможуть різноманітні каші. Подбайте про них на початку дня!
- Для збагачення раціону вітамінами ідеальним доповненням будуть цитрусові фрукти, по сезону також корисна хурма, ківі, яблука. Фрукти краще вживати під час перекусу.
- Не забувайте про те, що основний прийом їжі обід. Нежирні сорти м’яса (кролик, нежирна яловичина), риби (хек, тріска, судак, окунь) і птиці (філе курки) будуть легко перетравлюватися і відновлювати дитину протягом бурхливого дня.
- Імунітет сильно допоможуть овочі, особливо свіжі. Морква, редька, буряк, капуста повинні складати основу «овочевий частини» раціону взимку.
- Листові салати, петрушку і кріп не забувайте добре обполіскувати в проточній воді, щоб вони очищалися від нітратів, адже вони містять ударну дозу вітамінів і необхідної взимку клітковини.
- Важливо розуміти, що взимку принципово важлива температура поданих страв — вони повинні бути теплими. Хорошим рішенням послужить введення в раціон рідини у вигляді теплих супів і чаю.
- Кисломолочні страви краще давати на вечерю у вигляді сиру, сирників, запіканок.
Насправді поради досить прості. Необхідно просто пам’ятати про них і тримати в фокусі кожен день.